Tavaszi "finom" peca
HorogÁsz Horgászportál 2011.09.23. 20:49
A keszeg , és a bodorka horgászata nagyon elterjedt hazánkban.
Általában match, és feederbottal szoktak rá horgászni.
Ebben a cikkben egy feederes pecárol olvasshattok.
Nagy Gábor a műsor szakértője mutatta be a dévérkeszeget biológiai és élettani szempontból. Mivel ívási időszakban fogták a dévéreket, még megfigyelhető volt orrukon és hátukon a szerelmes időszak nászkiütése, a dorozsma.
Dorozsmás keszegek
A dévérkeszeg testhossza 40-50 centiméter, de a 75 centimétert is elérheti. Átlagos testsúlya 1 kilogramm. Teste lapos és igen magas. Színe a hátán zöldesszürke, oldala csillogóan ezüstös, hasa fehér. A meder mélyebb részein keresgéli szúnyoglárvákból, kagylókból, csigákból és csővájóférgekből álló táplálékát.
Egedi Róbertre, műsorunk állandó horgászára várt a feladat, hogy tavaszi halaink a bodorka és a dévérkeszeg közül néhány példányt horogra kerítsen az Örspusztai Horgászcentrum Cigány-taván, apró horoggal, szúnyoglárvával csalizva. Március közepén a víz 5-6 fokos volt, a mélysége pedig 1,5 m. A természetes tóból kialakított 10 hektáros horgásztó őrzi eredeti szépségét. A horgászcentrum nyitva tartása szezonális, a nappalok hosszához igazodik, tavasszal-ősszel 7-18 óráig nyáron pedig 6-20 óráig. Így
Cigány-tó
Robi vérbeli finomszerelékes horgász. Etetőanyagnak pirított kendermagot, áztatott kókusz (coco belge) darát és 1kg adalékanyagot kevert össze, és megbolondította egy kis pinkyvel.
Kezdetben többször egymásután behajította az etetőanyaggal jól megpakolt etetőkosarat. Ahhoz, hogy mindig ugyanarra a helyre sikerüljön a dobás és az etetés, (kb.35-40 m távolságra) egy gumit rakott a dobra és nem a zsinórt, hanem a gumit akasztotta a klipszbe, ami aztán mindig ugyanannál a távolságnál fékezte le a zsinórt. Erre azért volt szükség, hogy ne szakadjon el idő előtt a zsinór, mert így a dobás feszültsége a gumira terhelődött. Másrészt fárasztás közben könnyebb a klipszből kiakasztani a gumit, mint a zsinórt.
Gumi a klipszben
Kilövésre készen
Robi tizenhatos horoggal horgászott és szúnyoglárva csokorral csalizott
Miután bevetette a csalit, nem volt más hátra, mint a várakozás és a spicc minden rezdülésének követése
Délben kezdett el etetni, ami délután 4 körül érett be. Utána azonban szinte 5 percenként jött egy szép bodorka.
A sikeres horgászat után a rétimajori Halászcsárda főszakácsa, Csesznegi István könnyű, tavaszi ételt készített bodorkából.
Íme, a recept: a bodorka filéket beirdaljuk, sózzuk, borsozzuk, majd állni hagyjuk húsz percig. Kukoricalisztbe mártjuk a szeleteket, amelyeknek tetejére majoránna ágat teszünk és azzal együtt vasaljuk át mindkét oldalát olívaolajos grill lapon. István egy múlt századból ismert parázzsal működő vasalót használt, de nem a hús pirítására, csupán nyomást fejtett ki vele a szeletekre, hogy még jobban átsüljön a halhús.
Köretnek friss zöldségeket (2 db paprikát, 1 db pritamin paprikát, 2 lilahagymát, 2 paradicsomot, 1 db cukkinit, 1db padlizsánt) vágjunk fel és oregano-val, sóval és argentin grill fűszerkeverékkel fűszerezzük, végezetül citromlével locsoljuk át. A zöldségeket szintén olívaolajon és grill lapon süssük meg, de csak addig, hogy a zöldségek ropogósak maradjanak. Az eredmény zamatos, diétás köret, ami tökéletesen egészíti ki a bodorka tavaszias ízét.
Vasalt bodorka zöldségágyon
Nézzék a Halszemközt műsorát a PV TV-n! Kéthetente izgalmas horgászatokkal, finom receptekkel és hasznos ismeretekkel szolgál a hazai halfajokról!
Forrás : PV TV , ill. HorgászKlub.EU
|